LA ARGENTINIDAD….. AL PALO

Política, Videos, Ciencia,Cultura, Espectáculos, Cine, Deportes, Tegnologías, Arte, Humor, Música, Reportajes. ETC

Urholkad kemikalielag missar 18 000 ämnen

Posted by LA ARGENTINIDAD ...AL PALO en diciembre 16, 2006

https://i0.wp.com/www.greenpeace.org/raw/image_full/sweden/bilder-och-video/toxic-lobby-report-cover.jpg

Stockholm/Strasbourg — Idag klubbade Europaparlamentet slutligen igenom EU:s nya kemikalielag, REACH. Beslutet innebär att Europas medborgare även i fortsättningen kommer att utsättas för en enorm mängd giftiga ämnen – i praktiken reglerar REACH nu bara 12 000 av de 30 000 mest använda kemikalierna. I praktiken innebär det att många av de allra farligaste kemikalierna kommer att få fortsätta att användas. Bakom resultatet ligger ett mycket omfattande och framgångsrikt lobbyarbete från kemikalieindustrin.

Sedan 1999 har Greenpeace arbetat för att principerna om substitution och Ingen information – Inget tillstånd (No data – No marketing) ska vara bärande i REACH. Det betyder att farliga kemikalier ska ersättas med säkra alternativ och att kemikalier inte längre får tillverkas utan nödvändig miljö- och säkerhetsdokumentation. Dessa principer är nu förankrade i lagstiftningen.

«Greenpeace glädjer sig över att principen att man ska använda säkra alternativ finns fast förankrad i REACH, m en det är beklagligt att priset blev så högt. Tyskland och dess kemikalieindustri lyckades med hjälp från Storbritannien, Polen, Tjeckien och Irland få Europaparlamentet ge upp kravet på nödvändiga miljödata för flera tusen substanser. Det betyder i praktiken att företagen inte behöver lämna den information som är nödvändiga för att farliga kemikalier ska kunna ersättas med mindre farliga», säger Henrik Pedersen, miljöbiolog i Greenpeace på plats i Strasbourg.

Men tyvärr läcker lagen som ett såll. Verksamheter som importerar eller producerar kemikalier i kvantiteter under tio ton behöver bara tillhandahålla meningslösa data som kemikaliernas namn och kokpunkt. Det är data som gör en meningsfull säkerhetsanalys omöjlig. Konkret innebär det att av de 30 000 substanser som REACH omfattar kommer säkerhetsanalyser bara bli möjliga för cirka 12 000 ämnen. Dessutom tillkommer ytterligare cirka 70 000 ämnen som helt undgår registrering eftersom de produceras i mängder mindre än ett ton per år.

Lagen tillåter dessutom att kemikalier kan brukas så länge de är under «adekvat» kontroll. Det är en formulering som öppnar för ändlösa diskussioner och förhalningar från industrins sida när de kommer att hävda att just deras produkterna är under «adekvat» kontroll, trots att samma kemikalier kan hittas i navelsträngar, modersmjölk och i miljön.

Sanningen är att ingen säkert kan veta om kemikalierna påverkar vår hormonbalans och barns tidiga utveckling när kemikalierna blandas i kroppen, vilket leder till kombinationseffekter. Därför har läkare, konsumentorganisationer och progressiva företag över hela Europa arbetat tillsammans med Greenpeace för att kravet på substitution ska gälla för alla kemikalier.

De många kryphålen gör REACH sårbart för manipulation från kemikalieindustrin. Det är därför avgörande att politiker i alla EU länder nu håller ett vakande öga på hur REACH fungerar i praktiken och på hur det nya Europeiska Kemikalieverket i Helsingfors sköter sitt jobb.

Utan stöd och övervakning kommer farliga kemikalier att fortsätta förorena naturen, våra hem och våra kroppar. Och i så fall är REACH ett fiasko.

Läs mer på greenpeace.org (öppnas i nytt fönster)

artiklar

Dokument

Video, foto, rapportinformation

Henrik Pedersen, miljöbiolog Greenpeace, +45 22 88 16 15 (På plats i Strasbourg) Jacob Hartmann, civilingenjör Greenpeace, +45 28 10 90 20 Jan Isakson, pressekreterare Greenpeace, 070 608 74 83 Nadia Haiama, EU Policy Director on Chemicals at Greenpeace European 
Unit, +32 (0)476 961 376

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: